Kallbada

Att kallbada

Jag började kallbada 2019 och har senaste åren badat regelbundet 1-3 gånger i veckan. För mig startade det med att jag skulle börja jobba efter föräldraledighet och var bara så galet trött. Drack mer och mer kaffe utan att det hjälpe. Blev inspirerad av vänner som hade testat kallbad och började själv bada. Blev biten av den direkta boosten på humör och välmående och kände en KRAFT i mig som jag saknat. Jag dras till den mentala utmaningen i ett bad och är fascinerad av hur starkt motstånd jag upplevde innan badet och att det ofta stod i relation till den enorma belöningen efter. Jag märkte en effekt på mitt allmänna mående, på mer kraft i vardagen, bättre sömn och ett stärkt immunförsvar som gjorde att jag mer sällan blev sjuk. Jag älskar tillgängligheten i baden. Och kontakten med naturen. Jag känner mig alltid lite ball när jag badar. Det är en skön kontrast till vardagens bestyr där jag sällan upplever att jag är så ball alls faktiskt. 

Tips inför kallbad

  • bada med sällskap. Både säkrare och mindre risk att du ångrar dig och skiter i det

  • bestäm en dag i veckan och planera för att det är Din tid att bada 

  • var smartare än dig själv. Det kommer komma ursäkter och anledningar till varför du inte behöver bada typ hinner inte/ för blåsigt/ för kallt/ regnar/ för trött/ har mens... fokusera på känslan EFTER. 

  • du behöver badkläder, gympaskor eller liknande, ullstrumpor är skönt när det blir kallare, pondus-mössa typ en björnfitta haha, badrock, varma slappa kläder som är lätt att ta på efter badet plus handskar att ha innan och efter badet. 

Jag använder som regel inte bastu efter utan låter kroppen sköta uppvärmningen efteråt. 

Just do it!
Hur gör man?

  • Titta ut en badspot som du gillar. Jag brukar ibland ta bilen och ibland ta en promenad till mitt badställe beroende på väder/ vind/ humör. På vintern byter jag om hemma om jag tar bilen och åker i badkläder och morgonrock plus varma skor. På hösten brukar jag ha vanliga kläder och byta om på plats. 

  • När du väl ska bada, ta några djupa andetag först och rikta känslan mot hur du kommer känna EFTER. Byt om snabbt, så du inte hinner bli kall (läs inte hinner tänka så mycket) 

  • Gå ner i vattnet tills det når axlarna, jag håller händerna knäppta vid hakan med böjda armar och doppar inte händer eller huvud. 

Känslan

Första känslan brukar vara att man vill gå upp/ fly. Det är kroppens automatiska respons på kylan. Ditt sympatiska nervsystem kommunicerar med dig. Responsen är helt naturlig och vill skydda dig från det som är obevämt. Utforska känslan och stanna ca 10 medvetna andetag där du drar ner tempot och andas lugnt. Kom ihåg att dina tankar och tempot på andetagen påverkar upplevelsen. Ditt sympatiska nervsystemet kickar in med förhöjd puls och höjd andningsfrekvens. Se om du kan hitta ett mantra/ en tanke som får dig att stanna kvar tillräckligt länge för att landa i ett lugnt andetag och att kunna konversation med personen brevid dig med en lugn röst. Gå sen lugnt upp, dra på morgonrock och ta direkt av blöta badkläder och skor. Om det inte är för blåsigt, stanna upp och upplev. Andetaget, kropp, sinne, naturen. 

Efter en stund kan man uppleva en rush när blodet cirkulerar ut till fingrar och tår och kroppen försöker höja värmen. Många upplever en positiv effekt på humör och sinnesstämning efteråt, en känsla av kraft och energi. Att ha klarat att bada, trots motstånd och ibland ursäkter. 

Effekten

I studier har man sett att de positiva effekterna av kallbad kan fås direkt efter ett bad i form av bättre sömn, högre smärttålighet samt bättre humör. För att få långvariga effekter så behöver man bada regelbundet, 1-3 gånger/ vecka. 

Men KOM IHÅG det finns inga regler. Du bestämmer själv hur ofta du badar och hur länge du stannar kvar i vattnet. Tycker du det är kul så ta tid och kolla temperatur i vattnet etc men bara om det peppar dig till bad, annars skit i det!

Viktigt!

  • Att bada kallt är en påfrestning och belastning för kroppen. Om du är osäker på om du ska bada av hälsoskäl eller sjukdom ska du alltid rådgöra med läkare innan.

  • Bada bara om du är fullt frisk.

  • Bada med sällskap och sätt säkerheten först.

Lästips!

För dig som vill läsa mer om kallbad och effekten på kropp och själ så rekommenderar jag att läsa böckerna ”Kalla bad” och ”Wild Swimming.” Det finns även flera hemsidor som skriver om kallbad. Kallbad.nu är en svensk site och på wimhofmethod.com kan du läsa mer om de studier som finns på vad som händer fysiologiskt i kroppen av köldexponering.

På Facebook har jag startat gruppen Yogastories Kallbad. Välkommen att gå med där om du vill vara del i en community som inspirerar till att bada året runt.