MY STORY


Med rötterna i Värmlands skogar fann jag kärleken på Cypern 2008 och flyttade senare med Honom till fjällen. Det som skulle bli ett år i Åre har nu blivit över 10 och vi är lyckligt lottade som har en charmig och stundtals mycket bestämd 3-åring och en nykläckt alldeles underbar  lillasyster. Även om timmarna på min yogamatta blivit färre de senaste åren så är det livet utanför mattan som bjuder på den mest avancerade yogapraktiseringen, om du frågar mig.

Yoga för mig är en riktning jag valt i livet. När jag 2013 kom i kontakt med Global Yoga var det som att hitta hem. Yogan påminner mig ofta om balans. Mellan att prata och lyssna. Mellan att ge och ta. Mellan att vara i det bekväma och utmana mig själv. Som min kollega Sara Hoy skrev i sin senaste bok, ”Yoga innehåller två av de saker vi lider brist på idag; rörelse och vila.” 

Jag ser de fysiska positionerna som ett sätt att stärka kroppens alla lager och skapa frihet. Friheten att leva utan smärta och begränsningar. Så jag kan skotta snö utan att få ont i mina diskbråck i ryggen. Friheten att våga säga ja till ett löppass på fjället med en vän utan att fundera på om jag klarar det. Jag är så tacksam för kroppen och så glad att jag haft yogan att vila i genom tre graviditeter, ett missfall, en förlossning och genom den omtumlande tiden som nybliven förälder.

Det mentala lagret och vilken inverkan våra tankar har på vår hälsa och vår prestation, har alltid intresserat och fascinerat mig. När jag sommaren 2019 skulle ta mig an utmaningen att, tillsammans med tre andra kvinnor, ta oss 700km från Åre till Ålesund i tävlingen NIAR Games, var jag så nyfiken på just det mentala. Nyfiken och lite rädd. Jag visste att jag skulle vara i sämre fysisk form än de andra i mitt lag, på grund av att det endast var ett år sedan jag födde barn, men tänkte att då får jag se till att vara bäst mentalt förberedd. Visst fanns rädslan där att jag inte skulle klara det, men att vara modig handlar om just det, upprepade jag för mig själv varje morgon. Att inte låta rädslan ta beslut åt mig. Att vara rädd och göra det ändå. De sju dygnen vi var ute, uppe på höga toppar och genom djupa fjordar, är timmar och dygn som har lärt mig om laginsatsen, att vi alla behövs i våra olikheter. Och vilken kraft det finns i att sätta en riktning, att våga satsa. Tiden innan tävlingen var en tid för förberedelser, att kavla upp ärmarna och köra. Jag som är väldigt lyhörd på min kropp skulle plötsligt börja vara i det obeväma, träna hårdare, lägre. Urskilja vad som var ursäkter för att slippa och vad som var giltiga anledningar att pausa eller vila. Det har inspirerat mig ännu mer till att fortsätta skriva på den Story som är livet. För jag vill LEVA och KÄNNA; gemenskapen, sårbarheten, stoltheten, glädjen, rädslan, glittret, jävligheten, kärleken, tårarna och skratten. 

När jag startade mitt företag Yoga Stories 2014, ville jag inspirera andra att skriva på sin nya Story. Att både känna tillit till att livet tar oss dit vi ska, men att även själv ta ansvar för att våga ta de där första stegen på vägen dit.